Home > Piets blog > Kil weekend, volgende week weer voorjaarstemperaturen…
Volg Piet

Piets blog

Kil weekend, volgende week weer voorjaarstemperaturen…

Vandaag een tweedeling in het land. Het noorden en de Wadden hebben pech. Wolken vanaf de Noordzee zijn het land opgedreven en schermen daar de zon zo goed als helemaal af. Vanmiddag lost een deel van die wolken ook nog op zodat de zon ook in het noorden nog tevoorschijn komt.

Het midden en zuiden van het land hebben opnieuw een zonovergoten voorjaarsdag waarbij het kwik flink oploopt. In het zuiden kan het wel 16 of 17 graden worden! Dat alles bij weinig wind: een geweldige voorjaarsdag!

Toch gaat er wel het een en ander veranderen.
De wolken die het noorden binnendruppelen horen bij een koudere luchtsoort die langzaam maar zeker dichterbij komt.

Morgen zal er opnieuw een tweedeling in het land zijn. De koudere lucht bereikt in de vroege ochtend het noorden van het land. Dit gaat gepaard met enige bewolking. Het kwik komt in Groningen en Friesland uit rond de 10 tot maximaal 12 graden. Naar het zuiden toe is er meer zon en wordt het nog ongeveer 15 graden. Het blijft droog.

In het weekend stroomt deze koudere luchtsoort uit over heel het land. Dankzij een hogedrukgebied boven het noorden van de Noordzee wordt de wind noordelijk en weet koude lucht de weg naar ons land te vinden. Overdag wordt het amper 10 graden. Het noorden zal deze waarden niet eens halen.
Verder blijven storingen op afstand en dus houden we droog weer en zal Maart dus zeer droog blijven. De nachten zijn eveneens koud met een toenemende kans op nachtvorst.

Na het weekend trekt het hogedrukgebied geleidelijk weg naar midden Europa. De wind verlaat de noordhoek en vanaf het vast land van Europa wordt geleidelijk aan weer zachtere lucht aangevoerd. Heel geleidelijk wordt het weer milder en dus keren gaandeweg volgende week de voorjaarstemperaturen terug.
Maar ook dan blijft de kans op regen maar klein!

Meer Blog