Home > Piets blog > Kouder op lange termijn?
Volg Piet

Piets blog

Kouder op lange termijn?

Er waait een stevige oostenwind die een beetje winterkoud aanvoelt. Na de grijze start is er hoop vandaag voor heel het land, dus ook voor het noorden. Daar gaat vandaag de zon ook eindelijk eens doorbreken. Voor de zesde dag op rij begon de dag in dit gebied grijs en de afgelopen vijf dagen brak de zon er niet door. Vandaag gaat dit eindelijk dus wel gebeuren en wordt het geduld van de mensen beloond. Het hele weekend doet de zon van zich spreken al zal het niet steeds stralend zijn.

Kijken we naar de hele lange termijn dan zien we  na het weekend een bel met hele koude lucht vanaf het Poolgebied ontsnappen. Er is echter geen hogedrukgebied in de buurt die als trekpaard kan fungeren om de kou ons land binnen te loodsen. Het zet koers richting Rusland en de Oeral. Deze ontwikkeling kan ook gevolgen hebben voor het weer bij ons later in de week. Op termijn zou dit kunnen leiden tot een versteviging van de oostelijke stroming met een wat kouder weertype als gevolg, maar ook een doorbraak naar een zachte zuidwestelijke stroming is niet kansloos.

Daar opteert het Amerikaanse NCEP voorlopig voor. Het Europese model ECMWF ziet een kouder scenario wel zitten met rond of na volgend weekend hogedruk boven Scandinavie en het naderbij komen van transportkou vanuit het Poolgebied.  Kortom: de gevolgen zijn onduidelijk op dit moment en ik kom er na het weekend op terug.

Meer Blog