Home > Piets blog > Lange termijn: weinig kans op winter
Volg Piet

Piets blog

Lange termijn: weinig kans op winter

De maand januari verloopt anti-winters. Dit danken we de laatste dagen aan een hogedrukgebied boven Ierland. Ierse hogedrukgebieden hebben de (voor winterliefhebbers) vervelende eigenschap lange tijd voor anker te gaan en dus nauwelijks van positie te veranderen.

Ook nu is dit het geval. Kijken we naar de weerkaarten voor de lange termijn dan gaat halverwege volgende week weliswaar aan de wandel, maar volgens de meeste berekeningen komt het niet op een positie waardoor de kans op winterweer in ons land nu echt toeneemt.

Berekende het ECMWF gisteren nog een fusie tussen het Britse – en Russische hoog, vandaag is dat al niet meer aan de orde. Het model van de Europese lidstaten laat het hoog bij de Britse Eilanden in kracht afnemen en een rug uitrollen tot over zuidwest Europa. De as van het hoog komt zuidelijk van ons land en wij blijven te maken houden met een noordwestelijke circulatie en aanvoer van relatief zachte lucht, hoewel het wel iets kouder zal kunnen worden.

Andere modellen verschillen weliswaar in detail, maar in grote lijn komt het er op neer dat een ze een overgang naar onvervalst winterweer geen van allen zien zitten.

Meer Blog