Home > Piets blog > Lange tijd droog en droogte
Volg Piet

Piets blog

Lange tijd droog en droogte

De maand April begint geheel in de stijl van Maart. Droog. Erg droog zelfs. In Friesland en de Kop van Noord Holland viel maar 1 tot 3 mm. Dat is in geen 100 jaar voorgekomen. De laatste jaren zien we in het voorjaar steeds een terugkerende periode van erge droogte. De ene keer wat vroeger in het jaar dan de andere keer. Naast droog begon de maand wel heel zacht. Wat te denken van afgelopen zondag toen het kwik in de thermometers opliep naar 22 tot 23 graden! In Eindhoven werd het zelfs 25 graden. Vroege warmte.

Die warmte hield geen stand, wat logisch is. In ons land hebben we vaak westenwinden. Vanaf de Noordzee wordt dan frisse lucht aangevoerd. Die westenwinden, zo heeft onderzoek uitgewezen, komen de laatste jaren steeds minder voor. Of dit verband houdt met de mondiale opwarming wordt nog onderzocht. Een verband lijkt logisch. Wat opvalt is dat het grootschalige stromingspatroon de laatste jaren is veranderd. De ons zo bekende west tot zuidwest-circulaties hebben plaats gemaakt voor meer  noordelijke stromingen. Dan weer noordwest, dan weer noordoost. Een periode met zuidoostenwinden door een hogedrukgebied bij Finland en Midden Europa is al helemaal een zeldzaamheid geworden. Voorlopig neigt het weer opnieuw naar een noord-stroming. Ik verwacht dan ook een langere periode van droog weer en dus zal de droogte verergeren. Temeer omdat er ook steeds meer vocht verdampt.

Na een buitje op dinsdag zal het deze week compleet droog blijven en dus houdt het droge en drogende weer aan. Na de warmte van woensdag zal een noordwestenwind vanaf donderdag het kwik iets drukken. Onder een ruggetje van hogedruk zal het komend weekend rustig verlopen. Met geregeld zon kunnen we ons verheugen op heerlijk lentweer! En regen? De kans op regen van betekenis is ook voor begin volgende week erg klein.

Meer Blog