Home > Piets blog > Luchthaven IJsland mogelijk maandag weer open
Volg Piet

Piets blog

Luchthaven IJsland mogelijk maandag weer open

De IJslandse luchtvaartautoriteit hoopt de belangrijkste luchthaven van het land maandag weer te kunnen openen.
Dat heeft een woordvoerster gezegd. Het vliegveld werd afgelopen weekeinde gesloten nadat de vulkaan Grimsvötn op het eiland was uitgebarsten.

”Het ziet er vandaag beter uit en hopen de luchthaven Keflavik later vandaag of vanavond te kunnen heropenen”, aldus de zegsvrouw.
”Wij weten nog niet zeker hoe laat het wordt, maar het ziet er volgens ons naar uit dat het mogelijk is.”

Schotland
De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol zei maandag dat de aswolk mogelijk dinsdagavond het noorden van Schotland bereikt.

Als de intensiteit waarmee de vulkaan as blijft uitstoten niet afneemt, kan de wolk donderdag het westen van Frankrijk en het noorden van Spanje bereiken, aldus Eurocontrol.

Nederland
Het Nederlandse luchtruim blijft maandag verschoond van as uit de IJslandse vulkaan die zaterdag tot uitbarsting kwam. Op korte termijn wordt er ook geen as boven Nederland verwacht. Dat zei een woordvoerster van de luchtverkeersleiding LVNL maandag.

Het vliegverkeer van en naar de VS ondervindt geen hinder van de as. ”Vliegtuigen moeten hoogstens een stukje omvliegen.”

In tegenstelling tot vorig jaar, toen Europa voor het eerst werd verrast door een aswolk, zou het luchtruim nu nergens meer gesloten hoeven worden. Na het debacle van toen zijn in Europees verband nieuwe afspraken gemaakt. Daardoor kunnen nu no-flyzones worden ingesteld, waar vliegtuigen omheen kunnen vliegen.
(nos)

Meer Blog