Home > Piets blog > Mannetjesolifant socialer bij grote droogte
Volg Piet

Piets blog

Mannetjesolifant socialer bij grote droogte

Mannetjesolifanten gedragen zich socialer als er gedurende lange tijd weinig neerslag valt. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Als er in een jaar weinig neerslag valt, zijn mannelijke olifanten geneigd om in groepen te gaan leven. Zodra er weer meer regen valt, splitsen deze groepen zich vaak weer op in individuen.

Dat meldt nieuwssite Physorg.com op basis van onderzoek aan de Universiteit van Stanford.

“Dit is de eerste keer dat deze sociale structuur is gedocumenteerd bij mannetjesolifanten”, verklaart hoofdonderzoekster Caitlin O’Connell-Rodwell.

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door vier jaar lang het gedrag van olifanten te bestuderen bij een drinkplaats in Namibië. Ze observeerden alle activiteiten van de dieren, zowel overdag als ‘s nachts. De drinkplaats was afgesloten voor toeristen.

Uit het onderzoek bleek dat de mannelijke olifanten in droge jaren veel meer het gezelschap van andere mannetjes zochten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ethology Ecology & Evolution.

Normaal gesproken leven mannelijke olifanten solitair. Vrouwtjes vormen juist hechte groepen met een sterke hiërachie. Het meest dominante dier neemt de leiding. In de groepen die de mannetjes gedurende droge jaren vormen, geldt een zelfde soort sociale structuur.

“Maar het is opvallend om te zien hoe snel de sociale samenhang weer verdwijnt in jaren waarin veel regen valt”, aldus O’Connell-Rodwell.

Bron: NU.nl

Meer Blog