Home > Piets blog > Meer over het Paasweer
Volg Piet

Piets blog

Meer over het Paasweer

Vandaag kunnen wij alweer genieten van een fraaie lentedag. In een groot deel van Europa is het overigens warm voorjaarsweer. In het zuiden van Frankrijk loopt de temperatuur zelfs op naar de tropische 30 graden!

We danken het mooie weer een een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf het zuiden van Scandinavië tot over Duitsland.
Vanuit midden en zuid Europa kan met een zuidoostelijke stroming zachte en vrij droge lucht ons land bereiken.

En dat terwijl de Paasdagen steeds dichterbij komen. De Paasdagen die bekent staan om hun grillige karakter. Het kan geweldig mooi zijn, maar ook koud en regenachtig. Oorzaak: Pasen kan zowel heel vroeg maar ook heel laat in het seizoen vallen. Paaszondag valt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente en dat is op zijn vroegst op 22 maart en uiterlijk op 25 april. Door die grote spreiding over het voorjaar kan het Paasweer zowel een winters als een zomers karakter hebben.

Gelukkig komen natte en hele koude Paasdagen minder vaak voor dan ‘normale’ of relatief warme dagen. In 1977 vielen er tijdens de Pasen zelfs sneeuwbuien.

De zonnigste en warmste Pasen beleefden we in 1949 (Pasen viel toen op 17 april) met temperaturen van 25 tot 30 graden en in De Bilt 12 uur zon. Een warme eerste Paasdag, met een temperatuur van 20,0 graden of warmer en meer dan vier uur zon kwam hier in de 20e eeuw vijf keer voor.

En dit jaar? Ik ga uit van een vrij zonnig en droge Pasen met temperaturen ver boven het langjarig gemiddelde van 13 tot 14 graden. Ik kom daar deze week nog regelmatig op terug.

Meer Blog