Home > Piets blog > Meer zon maar nog lang geen lente
Volg Piet

Piets blog

Meer zon maar nog lang geen lente

Afgelopen nacht lichte vorst met in Twente de laagste temperatuur: -2.0 graden. Hupsel (-1.9) Deelen (-1.8) en Heino (-1.4) waren de achtervolgende stations. In Zeeland bleef het kwik net een paar tienden boven het vriespunt.

Een hogedrukgebied met de naam “Isabella” ligt vandaag boven Denemarken en zorgt voor de aanvoer van drogere lucht. De zon breekt dan ook vanuit het zuiden door, maar wolken in het noorden zijn hardnekkig. Ook daar verwacht ik wel zon vanmiddag.

Nog altijd is het koud. Terwijl de diverse computermodellen berekenen dat het het ‘s middags zo’n 7 tot 9 graden moet worden blijft het kwik in grote delen van het land schommelen rond de 4 tot 5 graden. In het uiterste zuiden van Limburg werd het gisteren nog net 8 graden, maar het grootste deel van het land heeft beduidend lagere maximum temperaturen.

Dit blijft de komende dagen zo en door de wind voelt het een stuk kouder aan. De doorbrekende zon compenseert dit wel weer enigszins. De koude wind gaat wel af en toe eens liggen, bijvoorbeeld op vrijdag en zondag.

Het heersende hogedrukgebied is geen blijvertje. Morgenmiddag ligt het al boven de Baltische Staten en het zuidwesten van Rusland. Daardoor krimpt de stroming later deze week naar het noorden. De afgevoerde wolken keren weer terug en we komen nu onder regie van een Brits hogedrukgebied. Dat is vrijwel nooit goed nieuws. In de winter brengt het geen winterweer en in de zomer geen zomerweer. In  het voorjaar slechts kou en vaak grijs weer.

Morgen heeft het noorden al wat last van deze  Noordzeewolken. Vrijdag en vooral zaterdag heel het land. Zaterdag zou er lokaal wel eens een spatje regen uit de bewolking kunnen vallen. Het blijft aan de kille kant, vooral nu in het zuidoosten van het land.

Op zondag komt het hoog de Noordzee op en draait de wind weer naar het oosten. De aangevoerde lucht uit Duitsland wordt droger en de zon breekt weer eens door.

Na het weekend houdt dit hogedrukgebied storingen aanvankelijk op afstand, maar ook dan zitten lente-temperaturen er niet in. Echt voorjaarsweer zie ik dan voorlopig ook niet zitten, ondanks het zonnetje van de komende tijd.

Meer Blog