Home > Piets blog > Meteorenzwerm passeert aarde
Volg Piet

Piets blog

Meteorenzwerm passeert aarde

Zoals elk jaar is augustus de maand van de vallende sterren. Op 11, 12 en vooral op 13 augustus zijn vanaf de aarde de Perseïden te zien. Dat zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel kunnen worden waargenomen.

Helaas is het dit jaar op 13 augustus volle maan, waardoor zwakkere meteoren niet te zien zullen zijn, meldde stichting De Koepel vrijdag. De Koepel is een landelijke organisatie van amateursterrenkundigen.

Elke komeet laat voortdurend steengruis los. Deze brokjes steen schieten met een snelheid van vele tientallen kilometers per seconde door de ruimte. Als de steentjes de dampkring binnenkomen, remt het licht de snelheid af. De steen wordt daardoor heet en verdampt. Wat we zien als een vallende ster is in werkelijkheid de gloeiende lucht rondom de verdampende brok steen, ofwel een meteoor.

De Perseïden zijn zichtbaar omdat de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle kruist. De eerste zijn al in juli zichtbaar. Het maximum van de zwerm valt dit jaar in de ochtend van 13 augustus (rond 8 uur). Daarna neemt de activiteit weer af en rond 24 augustus heeft de aarde de baan van komeet Swift-Tuttle helemaal verlaten.

(Bron: ANP)

 

Meer Blog