Home > Piets blog > Mist en droogte
Volg Piet

Piets blog

Mist en droogte

Mist geeft in het verkeer veel hinder. De natuur ziet er daarentegen soms sprookjesachtig uit. Helemaal als de zon door de mistlaag heen probeert te breken, zoals op deze mooie foto in de bossen van Nijmegen.

Het verkeer ondervindt op deze maandagochtend veel hinder van mist. In de oostelijke helft van het land is het plaatselijk ook nog glad doordat het er vriest. Zo lag de temperatuur in Twente op 8.30 uur nog op -3.6 graden! Hupsel kwam tot -2.5 graden. Nog veel kouder was het vlak boven de grond in Twente: -6.0 graden! De mist heeft een erg hardnekkig karakter. In veel gebieden zal deze maar moeizaam of helemaal niet oplossen.

De komende etmalen blijft de kans op mist groot. Het rustige en grijze weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Storingen blijven steeds op afstand en daarmee ook de neerslagebieden. Deze maand verloopt tot nog toe extreem droog. Zo viel er in de Bilt 6 mm regen, maar op veel plaatsen in het noorden en oosten maar tussen de 0.2 en 0.5 mm.
Het droogterecord in november dateert uit 1955 toen er 14.9 (de Bilt) mm regen viel. Dat record is dus nog steeds binnen handbereik al ligt er voor komend weekend wel een depressiedoorbraak op de loer. Dat zou dan wel tot regen gaan leiden.

Meer Blog