Home > Piets blog > Na voorjaarsdag: wordt het nog winter?
Volg Piet

Piets blog

Na voorjaarsdag: wordt het nog winter?

Veel mensen grepen het mooie weer aan om er op uit te trekken. Grote trekpleister waren de steden Maastricht, Deventer en Nijmegen vanwege de hoge waterstand in de rivieren de Maas, IJssel en de Waal. (foto vanaf de spoorbrug in Nijmegen met uitzicht over de Waal en de -ondergelopen- Waalkade)

Wat een prachtige dag was het gisteren! De zon scheen, vooral in het noorden en midden van het land bijna voluit en de temperaturen waren met 11 tot 13 (Woensdrecht; 13,4 Gilze Rijen: 13,3 en Eindhoven:13,1) gewoon voorjaarsachtig.

Op sommige terrasjes zaten mensen te genieten van de Januarizon. Uit de wind en in de zon was dat prima te doen. Ook trokken veel mensen richting de steden aan de grote rivieren om met eigen ogen het hoge water te aanschouwen.  Toch is het alweer gebeurt met het voorjaarsweer.

Het hogedrukgebied boven Spanje en Frankrijk trekt zich in oostelijke richting terug tot het centrale Middellandse Zeegebied. Een ander gebied met hoge barometerstanden (1035 hPa) op de Oceaan koerst naar de Britse Eilanden en neemt de regie over ons weer over.

Er komt een noordelijke stroming opgang. Deze noordenwinden voeren logischerwijs koudere lucht aan. De overgang vandaag en morgen gaat gepaard met regen. Het kwik gaat naar beneden.
Vanaf woensdag gaat het in de nachten licht vriezen en wordt het overdag nog een graad of 3.
Hoewel de zon dan ook best kans maakt zijn het wel ideale omstandigheden voor de vorming van mist. (aanvoer vanaf zee, weinig wind, relatief lage temperaturen, brongebied van aangevoerde lucht is afkomstig vanaf warmere streken en koelt onderweg af)

De ogen van alle winterliefhebbers zijn gericht op dit hogedrukgebied. Wat gaat het doen? Krijgen we nog winterweer? Het antwoord daarop is: ‘nee, voorlopig niet’. Volgens de diverse berekeningen blijft het hogedrukgebied de hele week ten westen van ons land liggen, of komt hooguit nog wat dichterbij tot over ons land. Aan de oostflank van dit hoog wordt weliswaar wel wat koudere lucht aangevoerd, maar ook over de Noordzee. Landinwaarts gaat het in de nachten licht en een enkele misschien matig vriezen, overdag dooit het enkele graden. Echt “Noordzeeweer”.

Meer Blog