Home > Piets blog > Nijmegen zet zit schrap voor wassende water
Volg Piet

Piets blog

Nijmegen zet zit schrap voor wassende water

Nijmegen zet zit schrap voor het wassende water. Inmiddels is de Waalkade voor een groot deel onder water komen te staan, zoals mooi te zien is op deze foto. (Foto: Maaike Kuipers – Nijmegen)

Waterschap Rivierenland is woensdagochtend omstreeks half acht begonnen met het plaatsen van aluminiumschotten aan de Nijmeegse Waalkade om het Waalwater te keren. Het is voor het eerst sinds de vernieuwing van de Waalkade dat dit gebeurt. De schotten worden over een lengte van 1.500 meter aangelegd.

Op enkele plekken, zoals bij de Veerpoortrappen reikt de kering tot een hoogte van bijna 2,50 meter.

De hoogwaterperikelen hebben nog niet voor grote problemen gezorgd. In verleden is al vaak geoefend voor dergelijk situaties, laat een woordvoerder van het waterschap weten.

Wel geeft het veel werk.Zo zijn in de nabijgelegen Ooijpolder inmiddels alle Konikpaarden en Gallowayrunderen naar droge plekken verhuisd. Staatsbosbeheer heeft voor de zekerheid de Millingerwaard en de Bisonbaai afgesloten voor publiek zodat het daar nog aanwezige wild niet door mensen naar verkeerde plekken wordt gejaagd. Bij de ingang van de Beijer in Kekerdom stond de sluis naar de daarnaast gelegen uiterwaard open, waardoor een enorme draaikolk was ontstaan.

Rijkswaterstaat verwacht dat pas in de loop van donderdag de hoogste waterstand wordt bereikt: zo rond 15.50 meter boven NAP.

Meer Blog