Home > Piets blog > Nog altijd geen kou onderweg
Volg Piet

Piets blog

Nog altijd geen kou onderweg

Het droge weer geeft land- en akkerbouwers de gelegenheid het land nog op te gaan en de laatste mais te oogsten.

Nog altijd is er van vroege kou geen sprake in Europa. Hoewel, is er nog sprake van ‘vroege’ kou nu het inmiddels al november is? Kijken we naar het oosten dan zien we dat het kwik in Moskou afgelopen nacht 5 graden boven het vriespunt bleef steken. Dat was ook het geval in Wenen en Warschau. Nog veel zachter was de nacht in Frankrijk al waar het kwik in Bordeaux niet lager uitkwam dan 16 graden. In Londen daalde de temperatuur niet verder dan 14 graden in ons eigen landje was het met 12 tot 15 graden ook bepaald niet koud. Dat is natuurlijk een eufemisme.

In ons land is het vandaag opnieuw erg zacht waarbij het in Limburg zelfs 20 graden kan worden!
Normaal is het 11 tot 12 graden, we hebben dus te maken met veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dit heeft alles te maken met een diepe depressie bij IJsland die zich over de oceaan uitstrekt tot over Frankrijk. Als  tegenhanger fungeert een hogedrukgebied vanaf Spitsbergen tot over het zuidoosten van Europa.

De komende dagen breidt het hogedrukgebied zich uit richting het zuiden van Scandinavië waardoor er in ons land wat minder zachte lucht binnenstroomt.
Maar halverwege volgende week ligt het kwik nog altijd rond 12 tot 13 graden en dus blijft het te zacht voor de tijd van het jaar.
Ook van enige nachtvorst zal geen sprake zijn. Kijken we nog wat verder vooruit dan zien we dat het in Europees Rusland en Oost-Europa wel wat kouder wordt de komende tijd maar dat deze lucht ons land niet weet te bereiken. Voorlopig blijft het dan ook te zacht voor de tijd van het jaar al behoren de voorjaarstemperaturen van vandaag vanaf morgen wel weer tot het verleden. Doordat de luchtdruk hoog blijft is weten actieve storingen ons niet te bereiken. Vandaag lokaal een spatje regen en zaterdag een bui. Verder is het meestentijds droog. Ook begin volgende week blijven actieve storingen op afstand.

Meer Blog