Home > Piets blog > Noorden regen – weekend weer warm!
Volg Piet

Piets blog

Noorden regen – weekend weer warm!

Het waterpeil in de rivieren is weer een klein beetje aan het stijgen. Dat betekent dat het laagterecord van Augustus 2010 toen de Rijn bij Lobith een stand van rond de 6.90 boven NAP bereikte voorlopig niet wordt gehaald.  Niemand die daar over zal klagen.

Vandaag heeft het noorden te maken met perioden met regen en daar valt zelfs regen van betekenis. Op sommige plaatsen is al rond de 10 mm water gevallen.
Naar het midden en zuiden toe is het een stuk droger of helemaal droog. Hoewel de scherpste kantjes van de droogte af zijn is het watertekort nog lang niet verdwenen. In grote delen van het land is deze maand nog maar tussen de 2- en 8 mm regen gevallen.
Het noordoosten, de kop van Drenthe en delen van Flevoland vormen hierop een uitzondering. Daar viel deze maand tussen de 20- en 25 mm regen. Daar is de regen van vandaag nog niet bijgeteld.

Het wisselvallig weer wordt veroorzaakt door een storing. Deze is ontstaan tussen een depressie bij Schotland en een hogedrukgebied nabij de Azoren. Het bijbehorende frontensysteem passeert vandaag ons land.

De natuur in het noorden heeft geluk met de regen. De komende dagen krijgt een hogedrukgebied geleidelijk aan meer greep op het weer in ons land.

De verbetering krijgt vooral in het weekend gestalte. De zon gaat  flink schijnen, het blijft droog en het kwik loopt op naar waarden tussen de 21- en 23 graden.
Volgens de nieuwste Amerikaanse berekeningen zou het zelfs nog warmer kunnen worden.
Morgen meer nieuws over het mooie weekend wat in het verschiet ligt.

Toch denk ik dat een lange periode van stabiel lenteweer voorlopig niet aan de orde zal zijn. Storingen weten van tijd tot tijd de weg naar ons land te vinden. Daardoor zal een nieuwe lange periode van droog weer niet al te veel kans maken.

Meer Blog