Home > Piets blog > Ook lente op lange termijn?
Volg Piet

Piets blog

Ook lente op lange termijn?

We staan aan het begin van een lenteweek. Vandaag is er al veel zonneschijn, al hebben wolken zich vanuit het noorden uitgebreid tot over het midden van het land. Natuurlijk is het in het noorden ook een beetje fris met 8 graden,  maar naar het zuiden toe is het thermisch ook al een beetje lenteachtig met 12 graden.

De komende dagen gaat het kwik de lucht in. Morgen bijvoorbeeld wordt het gemiddeld al 14 graden terwijl het woensdag nog zachter wordt. Op beide dagen is er flink wat zon. Later op woensdag komt een storing behorend bij een diepe depressie op de Oceaan ten westen van de Britse Eilanden dichterbij. De kans op een bui neemt zelfs toe en daar zit de natuur op te wachten.

Het is nog altijd zeer droog en in de Kop van Noord Holland en het noorden van Friesland is deze maand nog maar 1 mm neerslag gevallen. Daar zijn de tekorten het grootst, maar ook elders in het land is veel minder regen gevallen dan normaal in de maand maart ( zo’n 62 mm.)

Donderdag en vrijdag hebben we ook nog te maken met de invloed van een zwakke storing. Deze markeert de overgang naar een nog zachter weertype. Vooral op donderdag is er kans op een bui. Vrijdag dringt de warmte op en weet het zuiden van het land al te veroveren. Daar kunnen al kwikstanden van 16 tot 18 graden worden gehaald. En dat met flink wat zon. Het noorden moet dan nog even wachten.

Daar is het zaterdag ook zomer als de van oorsprong subtropische lucht uitstroomt over heel het land. In het zuiden kan dan de 20 graden gemakkelijk worden gehaald. Het noorden doet daar niet veel voor onder.

In de nacht passeert dan weer een storing met misschien een bui gevolgd door een iets minder warm weertype. Maar het blijft zacht en het zou mij niet verbazen wanneer het begin volgende week opnieuw warmer gaat worden. Dan neemt de wisselvalligheid ook iets toe omdat de grens met koelere lucht in de buurt van ons land blijft liggen en de luchtdruk relatief laag.

Meer Blog