Home > Piets blog > Overstromingen Australië
Volg Piet

Piets blog

Overstromingen Australië

De Australische autoriteiten hebben de inwoners van een aantal wijken in de stad Brisbane opdracht gegeven hun huis te verlaten.
Burgemeester Campbell Newman waarschuwde dinsdag dat de stad vermoedelijk zal worden getroffen door ”verwoestende overstromingen”, omdat de rivier bij de stad buiten zijn oevers zal treden.

Newman zei dat waarschijnlijk 6500 huizen en andere gebouwen onder water komen te staan. Volgens de autoriteiten van Brisbane, de hoofdstad van de deelstaat Queensland, zal het water in de gelijknamige rivier een hoger peil bereiken dan tijdens de watersnood in 1974.

Het water van de rivier de Brisbane steeg toen tot 5,45 meter. Circa 6700 huizen kwamen toen onder water te staan, aldus de krant The Sydney Morning Herald.

Toowoomba
Het gemeentebestuur van Brisbane, waar ongeveer twee miljoen mensen wonen, is op zijn hoede na een vloedgolf maandag bij de stad Toowoomba, ongeveer 100 kilometer naar het westen.

Na zware regenval traden rivier en beken bliksemsnel buiten hun oevers. Lokale bestuurders vergeleken het met een tsunami. Door de plotselinge overstromingen kwamen zeker negen mensen om het leven. Nog circa zeventig mensen worden vermist, aldus premier Anna Bligh van Queensland.

De Australische meteorologische dienst heeft dinsdag opnieuw gewaarschuwd voor zware regenval in en rond Brisbane.

De watersnood in Queensland begon eind december. Door een tropische cycloon viel in korte tijd een enorme hoeveelheid regen. De bodem kon de neerslag niet verwerken, vanwege jarenlange droogte in het gebied.
(anp)

Meer Blog