Home > Piets blog > Record lage waterstanden rivieren
Volg Piet

Piets blog

Record lage waterstanden rivieren

Laag water is een groot probleem voor woonbootbewoners, zoals hier langs de Waal bij Nijmegen

De droogte in ons land zal spoedig zijn ‘waterloo’ vinden. Er is al regen gevallen en de komende tijd komen we onder invloed van een diepe depressie in de regio Scandinavië en IJsland. Deze breiden hun invloed uit tot over de Noordzee en een groot deel van Europa. Vanaf zondag wordt het echt compleet herfst met een steeds verder toenemende kans op winterse buien.

Het wordt dan ook erg wisselvallig de komende tijd. Voor de waterstand in de rivieren is dat buitengewoon goed nieuws. De waterstanden bereikten gisteren zelfs een record lage stand. In de Rijn bij Lobith werd 6.89 boven NAP gemeten en dat is een centimeter lager dan het oude record uit september 2007. Toen volgde de het lage pijl op een extreem droge zomer. Nu is het bijna december en dat maakt het bijna bizar.
Het waterpeil bij De Waal in Nijmegen stond ook zeer laag met 4.82 boven NAP. Boten komen op het droge te staan en schepen mogen maar de helft van hun vracht vervoeren. Ook in Europa is het extreem droog en valt al lange tijd nauwelijks neerslag.

De muur van hogedruk boven Centraal en Oost-Europa wordt nu aangevallen door een zeer actieve depressie en zal slagen. De hogedrukgebieden kunnen de witte vlag gaan hijsen en dat is goed nieuws voor de waterstanden in de rivieren die geleidelijk aan kunnen gaan vollopen. Ook in het goed nieuws voor de wintersportliefhebbers. In de Alpen gaat sneeuw vallen!

Meer Blog