Home > Piets blog > Regen, maar hoeveel?
Volg Piet

Piets blog

Regen, maar hoeveel?

Op de weerkaart zien we een depressie boven de Britse Eilanden. Hogedruk vinden we boven de Baltische Staten en nabij de Azoren.

Het is het hogedrukgebied bij de Baltische Staten dat gisteren nog in de buurt van ons land lag en ons voorzag van die mooie zonnige dag!
Vandaag gaat de Britse depressie tot de aanval over. Het herbergt veel koelere lucht. Een eerste zwakke storing trekt vandaag overdag over ons land wat een enkele bui kan opleveren.
Vanavond passeert het bijbehorende koufront en dan neemt de kans op buien verder toe. Dit geldt voor het hele land maar met name voor het noorden en midden van het land. Deze buien kunnen een stevig karakter hebben met kans op zware windstoten en onweer.

De natuur wil water. Het is al lange tijd extreem droog. Gaan wij de komende etmalen dan ook de nodige millimeters aan regen krijgen?
De meeste berekeningen zijn niet hoopvol gestemd.  Boven ons vlakke land gaat de meeste activiteit uit de neerslaggebieden. Tot zaterdag middernacht zal er in het noorden met enig geluk rond de 10 mm regen kunnen vallen. Elders zullen de hoeveelheden waarschijnlijk nog geringer zijn. En dus is het een druppel op de bekende gloeiende plaat. Aan de andere kant: iedere druppel is er een.

Achter het wegtrekken van het koufront stroomt koele en onstabiele lucht ons land binnen. Morgenmiddag ligt de depressie vlak voor de Noorse zuidkust en is uitgediept tot 995 hPa.
Wij hebben dan te maken met een soort van herfstdag met wind, enkele buien en lage temperaturen. Op de Wadden wordt het maar 14 graden!

Zaterdag schuift een rug van hogedruk op vanaf de Azoren tot over Frankrijk. Het ligt te zuidelijk om voor een echte weersverbetering te zorgen. Aan de noordflank van de rug zijn storingen actief en een dergelijke storing passeert zaterdag met wat lichte regen.

Zondag trekt het hogedrukgebied door naar het oosten van Europa alwaar het een fusie aangaat met een collega hoog boven het westen van Rusland.
Er wordt wat warmere lucht aangevoerd en neerslag beperkt zich tot een enkel buitje. De zon breekt al weer wat vaker door.
Maandag neemt het hogedrukgebied nog wat in kracht toe. Er ontstaat een warme zuidelijke stroming. We kunnen dan ook rekenen op een zomerse dag!

Dinsdag probeert koelere lucht onder regie van een lagedrukgebied ten westen van Schotland het hogedrukgebied en de warmte uit het zadel te wippen. Als dit dan ook nog eens gepaard gaat met een paar flinke buien zullen de meeste mensen, maar in elk geval de natuur tevreden zijn.

Meer Blog