Home > Piets blog > Regen welkom maar druppel op gloeiende plaat
Volg Piet

Piets blog

Regen welkom maar druppel op gloeiende plaat

Eindelijk weer eens buienwolken, zoals hier in het Groningse Roodeschool. (foto; Jannes Wiersema)

Er viel en valt weer eens regen. De meeste regen viel in het westen en noordoosten van het land. Het waren ongebruikelijke beelden gisterenavond op de televisie tijdens FC Den Haag – FC Groningen. Stevige plensregen en plassen op de velden.
De minste regen kreeg het zuidoosten van het land waar het op sommige plaatsen helemaal droog bleef. In het westen en noordoosten viel gemiddeld tussen de 4- en 10 mm. Het Groningse Zuidbroek tapte tot vrijdagochtend 7.00 maar liefst 14.4 mm regen af!

Het is zeer welkom voor de natuur. Er is nog altijd sprake van een groot watertekort. Vanaf april tot nu is het tekort, een combinatie van neerslag (of het ontbreken daarvan) en verdamping opgelopen naar 120 tot 150 mm! Dat is zelfs meer dan tijdens het record droge voorjaar van 1976. De droogte zette toen de hele zomer door met uiteindelijk zelfs een neerslag tekort tot ruim 330 mm. Toch zijn er wel verschillen.

Zo viel er deze maand in delen van Brabant, Zeeland, Gelderland en de Kop van Noord Holland op sommige plaatsen minder dan 5  mm regen. Het noordoosten van het land is wat ruimhartiger bedeeld door moeder natuur: het Groningse Roodeschool tapte al 50 mm af. Maar ook in het noordoosten is het neerslagtekort vanaf 1 april nog altijd 125 mm!

Voeg daarbij ook nog eens de droogste maand maart sinds het begin van de metingen in 1706 die er aan vooraf ging. Hoe mooi en belangrijk ook voor de natuur, deze regen er is slechts de bekende druppel op de gloeiende plaat. Daar kunnen de buien van afgelopen nacht en ook de regen van morgen niets aan veranderen.

We kunnen wel zuinig met water omgaan.
Een einde van de droogte in ook nog niet inzicht. Eerder lijkt het er op dat er een nieuwe periode van droogte aan gaat breken. Zondag komt hogedruk in de buurt van ons land wat al droog en vrij zonnig weer tot gevolg zal hebben. Maandag is het zomers warm en dinsdag volgt enige afkoeling middels een enkele bui. Daarna zal hogedruk de regie weer snel overnemen en dat zou wel eens voor een langere periode kunnen zijn.

Meer Blog