Home > Piets blog > Ruig herfstweer
Volg Piet

Piets blog

Ruig herfstweer

Het is volop herfst! Na het wegtrekken van een regengebied deze ochtend is het tijd voor de winterse buien. Deze kunnen een fel karakter hebben en gepaard gaan met hagel, onweer en (zeer) zware windstoten. Het wordt gaandeweg de dag steeds ruiger en langs de Wadden gaat het stormen. Het onstuimige weer veroorzaakt veel last in het verkeer. Ook kunnen gemeente hun kerstbomen niet plaatsen door de wind.

Het herfstachtige weer wordt veroorzaakt door een depressie die vanaf Schotland naar Denemarken trekt. Het windveld bereikt net na de middag de westkust en het hoogtepunt zal in de namiddag of aan het begin van de avond plaatsvinden. Langs de Wadden komt de meeste wind te staan.

Nadat de wind vannacht even is gaan liggen trekt deze morgen weer snel aan en maken de kustgebieden opnieuw kans op storm.
Volop herfst dus, maar nog geen spoor van de winter. Kijken we naar de weerkaarten voor de lange termijn dan zien we dat de winter voorlopig ook op afstand blijft. Alle computermodellen zijn het in grote lijn eens. Ook volgende week houdt de westcirculatie stand en is voorlopig nog langs niet uitgeraasd.
De kou zit diep in Rusland opgesloten. In Moskou vroor het afgelopen nacht slechts 2 graden. De kou zit veel oostelijker. In Scandinavië is het wel flink winter doordat Poollucht ongehinderd toegang krijgt dankzij lagedrukgebieden die deze kou aanzuigen. Verder vallen er tal van sneeuwbuien.

Op het Europese continent blijft het bij wat lichte en plaatselijk eens wat matige vorst in de nacht en ochtend.

Meer Blog