Home > Piets blog > Sneeuw in Lapland
Volg Piet

Piets blog

Sneeuw in Lapland

In Europa is nog altijd weinig of geen winterweer aanwezig. Onder het hogedrukgebied vriest het licht en soms matig in de nachten maar hier gaat het vooral om stralingsvorst en niet om transportkou.

In de Alpen is al weken geen verse sneeuw gevallen en de wintersportliefhebbers kijken met lede ogen naar de weerkaarten en wachten tot het honkvaste hoog eindelijk eens haar biezen pakt.

Voorlopig tevergeefs. Steeds opnieuw schuiven vanaf de oceaan hogedrukgebieden richting het continent waardoor sneeuwstoringen de Alpenlanden niet kunnen bereiken. Pas tegen het einde van volgende week gloort er hoop aan  de horizon. Een depressie vanaf de Britse Eilanden zou dan wel eens een gat kunnen slaan in het hogedrukbastion en koers zetten richting Frankrijk en de Alpen. In dat geval eindelijk weer eens verse sneeuw.

Sneeuw valt er de komende dagen volop in Lapland waar depressies komen en gaan. In het weekend volgt vanuit het Poolgebied ook nog eens diepvrieskou zodat de winter daar toe gaat slaan. Rond de maandwisseling zou het stromingspatroon ook in West-Europa wel eens een verandering kunnen ondergaan wanneer koude Poollucht steeds verder afzakt de oceaan op. Waar dit toe leidt? Het is nog te vroeg om daar echt iets zinnigs over te zeggen. We houden u op de hoogte.

Meer Blog