Home > Piets blog > Stabiel winterweer in aantocht
Volg Piet

Piets blog

Stabiel winterweer in aantocht

Het wordt de komende dagen snel kouder en we duiken weer een winterse periode in.

De Duitsers (Offenbach) laten een hogedrukgebied vanaf de Britse Eilanden richting het zuiden van Scandinavië koersen en daar gaat het vervolgens voor anker.

Dat betekent dat we  een periode van stabiel en dus droog winterweer tegemoet gaan. Eerst trekt er woensdag nog een storing van noord naar zuid over het land met vooral in het zuidwesten van het land wat regen. Deze depressie is afkomstig uit Denemarken
en trekt naar het noorden van Frankrijk.

Achter het wegtrekken van deze storing draait de wind morgen naar het oosten tot noordoosten. Koude vrieslucht stroomt dan ons land binnen. Het vervolg is dat we in de nachten te maken krijgen met lichte maar steeds vaker ook op uitgebreide schaal matige vorst. Overdag beperkt dooi zich tot een enkel graadje. In het weekend en wellicht ook begin volgende week zet dit winterweer waarschijnlijk door. En dus zal er weer ijs ontstaan op sloten en ijsbanen. De aanaangroei zal een stuk sneller gaan dan in December. Toen was het water nog relatief warm, nu is het nog flink koud door de koude maand December.

Ook het Amerikaanse NCEP gelooft in een wat langere vorstperiode, hoewel deze wel een dipje laten zien in het weekend. Het ECMWF ziet een winterse periode niet zitten. De rug van hogedruk die uitgerold wordt vanaf donderdag trekt zich op zondag weer terug tot nabij Ierland. Daar waar het NCEP een soortgelijke ontwikkeling suggereert maar na het weekend toch weer een winterse setting voorziet, gaat het ECMWF voor hogedruk boven Frankrijk. In dat geval sterk oplopende temperaturen.

Voorlopig ga ik uit van een nieuwe winterse periode.

Meer Blog