Home > Piets blog > Stevige regen- en onweersbuien
Volg Piet

Piets blog

Stevige regen- en onweersbuien

Regen- en onweersbuien trokken vannacht over een deel van het land. Ook Groningen kreeg er de zo nodige regen. Jannes Wiersma uit Roodeschool tapte 9.7 mm af en daar zullen de landerijen zeer dankbaar voor zijn.

Een trog trok vannacht over ons land. Het markeert de overgang naar een nog iets minder warm weertype. Deze storing oogde aanvankelijk niet zo actief, maar pakte venijnig uit.

Rond 23.00 ontstond een eerste kleine bui zo’ n 75 ten noorden van Rotterdam. Vlak daarna ontstonden de eerste buien boven het oosten van het land.
De buien ontwikkelden zich in snel tempo en er ontstond een omvangrijk neerslagcomplex dat naar het noordoosten trok. Er kwam onweer voor. Met name in het oosten van het land zaten enkele felle onweersbuien verscholen in het neerslaggebied.
Het zuidwesten van het land hield het droog net als een groot deel van het midden Nederland. Gemiddeld viel er tussen de 5- en 10 mm regen. Er waren uitzonderingen zoals in het Friese Nijelamer. Daar viel 18 mm.

In het uiterste zuidoosten van het land was eveneens een buiencomplex actief. Deze zorgde zelfs voor wateroverlast toen een wolkbreuk-achtige bui ten zuiden van Reuver voor maar liefst 50 mm regen in korte tijd zorgde!

Meer Blog