Home > Piets blog > Teleurstellend nieuws voor winterliefhebbers
Volg Piet

Piets blog

Teleurstellend nieuws voor winterliefhebbers

Al dagen lang zien de weerkaarten voor de lange termijn er voor winterliefhebbers spannend uit. Een opbouwend hogedrukgebied bij Scandinavië zorgt voor de nodige opwinding. Aan de oostflank van dit hoog wordt hele koude lucht vanuit het Poolgebied aangevoerd. Dan ligt er nog een depressie boven het zuidwesten van Rusland.

Deze combinatie zorgt er voor dat Siberische kou uitbreekt en in richting Europa stroomt. Winterliefhebbers hopen dan dat deze vrieslucht opstoomt tot ons land.

Dat is geen gemakkelijke zaak. Op de Oceaan ligt een kanjer van een depressie (932 hPa) en deze zorgt er voor dat zachte Oceaan met hoge snelheid richting het vaste land van Europa gestuurd wordt.

Hoewel de koude lucht dichterbij komt en vannacht en morgen zelfs even het noordoosten van ons land binnendringt, zal deze ons land voorlopig niet veroveren.
De strijd die in het weekend gaande is zal na het weekend een vervolg krijgen. Depressies kunnen door de blokkade van hogedruk niet richting Scandinavië of het westen van Europa koersen.

Daardoor worden ze gedwongen koers te zetten richting het Iberisch Schiereiland.
Samen met het hogedrukgebied dat zich wat verplaatst richting midden Europa zorgen deze twee grootmachten voor een meer oost tot zuidoostelijke stroming. Het wordt wel kouder maar de echte kou blijft ver op afstand en komt niet verder dan het noordoosten van Polen.

Voor echte kou hebben we lucht nodig vanuit Scandinavië of Rusland. Nu is het brongebied de Oceaan en volgende week Spanje. Dat zijn nu eenmaal niet de gebieden die garant staan voor een portie flinke kou. Of die kou er later volgende week toch nog gaat komen, valt ook maar te bezien. Volgens het model van de Europese lidstaten is die kans behoorlijk groot. Ik ben er nog niet zo positief over.

Meer Blog