Home > Piets blog > Veel sneeuw in de Alpen
Volg Piet

Piets blog

Veel sneeuw in de Alpen

In ons land vallen winterse buien, de Alpen hebben te maken met intensieve sneeuwval en de Duitse berggebieden zien er hier en daar ook al wat winters uit door sneeuwval.

Na alle extreme droogte is het weer in de Alpen omgeslagen. Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa wat er zolang lag en een blokkade vormde tegen alle storingen die neerslag zouden kunnen brengen is verdreven. Tegen al het depressiegeweld op de oceaan en boven Scandinavië kon het niet op.

Vandaag valt er sneeuw in de Alpen. Tenminste, boven de 1000 meter. Er kan rond de 10 cm verse sneeuw vallen.
Vannacht en morgen valt er meer neerslag en zal het zelfs tot in de dalen gaan sneeuwen. De hoeveelheden kunnen flink gaan oplopen tot grofweg 15 á 30 centimeter.

Woensdag arriveert een volgende sneeuwstoring en zal er wederom 15 tot 30 cm vallen. Het is dus heel wel mogelijk dat de teller halverwege deze week al rond de halve meter verse sneeuw staat. Daarbij loopt de nulgradengrens wel geleidelijk een paar honderd meter op. De tweede weekhelft wordt het droog maar in het weekend volgt opnieuw sneeuw!

Ook in het Duitse Midden- en Hooggebergte is de eerste sneeuw gevallen en zal de komende dagen meer sneeuw vallen. Voor de wintersport is deze drukverdeling eentje om van te houden. Voor winterliefhebbers in ons land een kwelling.

Noorwegen: recordwarme herfst en november
De meetseries van de temperatuur in Noorwegen hebben nog nooit zulke hoge temperaturen te zien gegeven voor zowel november 2011 als ook voor de herfst van 2011. Het vorige record dateert van 2000 toen het kwik gemiddeld 2.8 graden boven de normaal uitkwam; nu is de gemiddelde temperatuur van de herfst 3.0 graden boven normaal. De meetserie startte rond 1900 en de normaal is de periode van 1961-1990.

Meer Blog