Home > Piets blog > Veel wespen verwacht deze zomer
Volg Piet

Piets blog

Veel wespen verwacht deze zomer

Deze zomer zullen er veel wespen rondvliegen. De omstandigheden voor de beestjes zijn dit jaar ideaal, zegt boswachter Frans Kapteijns.

Of er ook sprake zal zijn van een ware plaag is nog afwachten, maar dat er meer wespen zullen zijn dan vorig jaar, staat volgens Frans Kapteijns vast. “Het is fantastisch weer voor ze. Ze krijgen volop kansen. De wespen zijn goed de winter uitgekomen, er is geen regen, geen kou en het is fantastisch weer om rond te vliegen”, zegt de boswachter. Rond deze tijd beginnen de eerste koninginnen uit te komen. Ze beginnen te bouwen aan de nesten waarna ook de werksters geboren worden. Er is genoeg voedsel voor alle larven waardoor de kolonies flink kunnen uitbreiden.

Geluk bij een ongeluk
Voor mensen die balen van steekbeestjes toch nog een goed bericht: als er veel wespen zijn, zijn er minder muggen. “Wespen zijn de ware roofdieren van de insectenwereld. Het zijn vleeseters en ze eten dus ook vliegen, muggen, dazen, dat soort beesten”, weet Kapteijns. Omdat de omstandigheden dit jaar voor alle insecten zo goed zijn, zouden we pas echt een probleem hebben als er géén wespen zouden zijn.

Werkloos
In het voorjaar en de vroege zomer hebben we nog niet veel te vrezen van de wespen. Ze zijn druk met nesten bouwen, rondvliegen en jagen. Pas later, als de koningin besluit dat het wel welletjes is en zich klaar maakt voor overwintering, worden ze lastig. De groep valt uit elkaar, de werksters raken hun baan kwijt en zoeken hun toevlucht in de frisdrank, appeltaart en ijsjes bij jou op tafel.

Meer Blog