Home > Piets blog > Volgende week kouder?
Volg Piet

Piets blog

Volgende week kouder?

Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië bepaald het weer in ons land. Met een zwakke oostelijke stroming wordt koude lucht aangevoerd. Tenminste, in de onderste laag van de atmosfeer. Op 1.5 km hoogte is het een graad of 9.

De komende dagen trekt het gebied met hoge barometerstanden via de Baltische Staten naar het oosten van Europa. Depressies op de oceaan, nabij IJsland en de Britse Eilanden, beginnen zich wat meer te roeren en proberen dichterbij ons land te komen.

Op donderdag kan een zwak frontje ons land bereiken met een drupje regen. Veel zal het niet voorstellen.
Het front maakt wel een einde aan de koude nachten want in het kielzog zuigt het mildere lucht aan. Vooral de nachten verlopen zachter en de vorst hoort dan weer even tot het verleden. Voor hoelang is een beetje de vraag. Als het aan het Amerikaanse GFS ligt dan zal de stroming in en na het weekend nog wat meer ruimen naar het zuiden tot zuidwesten met een toenemende invloed van de oceaan. Het gevolg is dan een zacht weertype waarbij hogedrukgebieden wel zoveel invloed houden dat actieve neerslaggebieden wegblijven.

Het Europese ECMWF komt echter met – voor schaats- en winterliefhebbers droomkaarten op de proppen. Dit model voorziet de ontwikkeling van een hogedrukgebied boven Scandinavië medio begin volgende week. De wind draait naar het oosten en vanuit Rusland en Scandinavië wordt koude lucht op transport gezet richting het westen van Europa. Deze vrieskou zou dan halverwege de week in ons land moeten arriveren.

De prakrijk leert echter dat deze koude scenario’s in de loop van de tijd weer verzachten en dus kan er nog niet al te veel geloof aan deze uitdraai gehangen worden. Bovendien is het lange termijnwerk. De conclusie op dit moment is dan ook dat de kans op een kouinval volgende week niet zo groot is maar een overgang naar een echt wisselvallig weertype evenmin. Eerder zie ik de zuidelijke stroming het nog wel een poosje uithouden.

Meer Blog