Home > Piets blog > Volgende week Maartse buien?
Volg Piet

Piets blog

Volgende week Maartse buien?

Vandaag weer grote verschillen. Het noorden en delen van het midden van het land hebben last van veel laaghangende bewolking en daar is ronduit kil. In deze gebieden heeft de temperatuur ook moeite boven het vriespunt uit te komen.

Deze wolken ontstaan door de aanvoer van relatief zachte en vochtige lucht, afkomstig vanaf het zuidelijke deel van de Noordzee en de Oceaan.  Deze koelt af boven de koude Noordzee. Ook de Oostzee en landen als Denemarken en Duitsland spelen een rol in het ontstaan van deze bewolking.

Zolang de oost of noordoost-component in het weer zit loopt het noorden altijd een groot risico met de huidige drukverdeling. Een zuidoostenwind zou de wolken de zee opblazen, nu wordt het slechts ‘aangevreten’.

Vandaag en morgen zal er in deze situatie weinig verandering komen. In de nacht naar zaterdag krimpt de wind naar het noorden omdat het heersende hogedrukgebied bij Denemarken naar Polen wegtrekt. We komen dan onder regie van een Brits hogedrukgebied.

Zaterdag krijgt het hele land te maken met wolken. Mogelijk valt er zelfs een spatje regen.

Zondag komt dit hogedrukgebied richting ons land en draait de wind naar het oosten tot noordoosten. De zon wint weer terrein. Het blijft nog altijd aan de koude kant.

Na het weekend zien we dat er maandag even een zuidoostenwind gaat waaien. Ondanks de veelvuldig schijnende zon ook dan geen lente-temperaturen. Dinsdag zou de 10 graden even gehaald kunnen worden in Brabant en Limburg door een zuidelijk windje. laten we er van genieten, want daarna wordt het koud en guur met zelfs Maartse buien.

Meer Blog