Home > Piets blog > Voorjaar! Volgende week herfst?
Volg Piet

Piets blog

Voorjaar! Volgende week herfst?

Vanochtend voelde het een stuk minder koud aan dan voorgaande dagen. Dat komt omdat de wind in kracht is afgenomen. De komende tijd hoeven we de winterjas niet paraat te houden.

Het wordt bijna voorjaarsachtig. Dat hebben we te danken aan een depressie die zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over Portugal en het westen van Spanje en anderzijds aan een krachtig hogedrukgebied boven de Baltische Staten.

Er ontstaat zo een zuidelijke stroming die lucht vanuit Spanje en Frankrijk richting ons land stuurt. Van oorsprong is deze luchtsoort subtropisch. De temperatuur kan de komende dagen in het zuiden van het land oplopen tot plaatselijk rond de 17 graden!

Vandaag is er nog vrij veel bewolking maar de komende dagen zal de zon een steeds grotere rol voor zich gaan opeisen. De drukverschillen in ons land nemen af waardoor de wind gaat liggen.
Een heel vriendelijk weertype dus waarbij de (vroege) ochtenden wel een herfstachtig karakter kunnen hebben. Dit komt door de kans op mist.

Dit voorjaarsachtige weer zal in het weekend wellicht stand weten te houden al zien we op de oceaan wel een toenemende depressieactiviteit.
Fronten met regen proberen dan ook wel naderbij te komen maar worden nog altijd stevig tegengewerkt door het hoog wat dan boven het oosten van Europa ligt.

Volgende week zou het wel eens echt herfst kunnen worden wanneer een diepe oceaandepressie koers richting de Britse Eilanden zet. Er stroomt een enorme hoeveelheid koude lucht vanuit het Poolgebied de oceaan op, maar deze kou zal ons niet kunnen bereiken. Wel berekenen verreweg de meeste computermodellen een overgang naar ruig en nat herfstweer.

Meer Blog