Home > Piets blog > Voorlopig geen winterweer
Volg Piet

Piets blog

Voorlopig geen winterweer

December gaf een volle wintermaand met zelfs een witte kerst. Januari bracht geen winters vervolg. Inmiddels is het al februari. De vraag rijst dan ook of we nog winter krijgen.

Een blik op de weerkaarten van de afgelopen dagen en vandaag leert dat de kans daarop voorlopig erg klein is.

Een diepe depressie in de regio IJsland met een kerndruk van rond 955 hPa zal het weer de komende tijd in Europa voor een belangrijk deel domineren.
Als tegenhanger fungeert het Azoren hogedrukgebied dat uitlopers uitrolt tot over Spanje en delen van het midden en zuiden van Europa. Een anti winterse drukverdeling waarbij met hoge snelheid zachte lucht Europa wordt binnen geblazen. Van tijd tot tijd passeren storingen met regen en kans op (storm) achtige winden. Daarbij is het veelal zacht met temperaturen die soms kunnen oplopen tot rond of boven de 10 graden. Dat is het weerbeeld waar we grofweg de komende 10 dagen mee te maken zullen krijgen.

Als een dergelijke drukverdeling eenmaal in het zadel zit is deze vaak zeer standvastig en weet het vaak lange tijd vol te houden. Voor winterliefhebbers ziet het er dan ook somber uit.
De eerste helft van deze maand kunnen we waarschijnlijk gewoon afschrijven als het gaat om winterweer.

Meer Blog