Home > Piets blog > Sneeuw in de Alpen
Volg Piet

Piets blog

Sneeuw in de Alpen

Niet alleen in ons land slaat het weer om. Ook de Alpen krijgen met een behoorlijke weersomslag te maken. Een diepe depressie boven het noorden van Europa stuurt vanaf vandaag de ene na de andere storing richting de Alpenlanden.

Vandaag al bereikt een eerste neerslagzone het Zwitserse berggebied. Vooral later vanmiddag en vanavond en vannacht gaat er neerslag vallen. Beneden de 1500 meter zal dit als regen of smeltende sneeuw vallen, daarboven als sneeuw. Ik verwacht dat er gemiddeld 5 tot 10 cm van het witte goud kan vallen, plaatselijk zelfs iets meer!
Vannacht krijgen ook de Oostenrijkse gebieden (Voralberg, Tirol,Salzburg en Karinthië) er mee te maken. Prachtig nieuws dus voor de liefhebbers van wintersport.

Maar we zijn er nog niet. Morgen valt er in de ochtend nog wat neerslag, vooral in de zuidelijke delen maar later wordt het allemaal wat droger en breekt het wolkendek zelf even open. Het is van korte duur. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag valt er opnieuw neerslag waarbij de vorstgrens zelfs nog iets kan dalen.

Zondag vallen er dan nog een paar losse buien eer de de volgende actieve neerslagzone het Alpengebied binnentrekt. Dat zal in de avond en nacht zijn. Het is een aparte randstoring die dan overtrekt en het neerslaggebied van nieuwe energie zal voorzien. Er kunnen wel enkele tientallen centimeters aan verse sneeuw vallen, tenminste boven de ruwweg 1400 tot 1600 meter. Verder valt de wind op. Vooral in de bergen gaat het flink te keer en kan het soms zelfs stormen!

Maandag en dinsdag is er nog altijd kans op een enkele sneeuwbui. De tweede weekhelft klaart het op dankzij een rug van hogedruk. Maar het volgend weekend zou het wel eens opnieuw raak kunnen zijn als een depressie het Franse ruggetje van hogedruk opzij zet waardoor de weg naar meer sneeuw weer vrij wordt gemaakt. Kortom: winter in de Alpen!

Meer Blog