Home > Piets blog > Vrijdag (zware) storm – orkaanbuien
Volg Piet

Piets blog

Vrijdag (zware) storm – orkaanbuien

De decembermaand is ronduit herfstachtig te noemen met vorige week en ook deze week al regelmatig storm aan zee. Vanochtend was het onstuimig en nat en dat gaat nog wel even door.

In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het hard regenen met aan zee een zuidwesterstorm. Vrijdagochtend kan de wind aan de kust verder toenemen tot windkracht 10 en dat is zware storm. Landinwaarts zal de wind ook flink toenemen met een harde of stormachtige zuidwester en kans op (zeer) zware windstoten. Samen met de grote hoeveelheid neerslag zal dit tot schade kunnen leiden.

Naarmate de dag vordert trekt de kern van de depressie over het noorden van het land of volgt deze de Noordzee kust. In het kielzog van de kern, draait de wind naar het noordwesten en trekt aan zee opnieuw aan naar storm of zware storm (9 of 10 Bft).

In eerste instantie gaat er veel regen vallen op vrijdag, maar later wordt de neerslag buiig. In de loop van de ochtend en middag moet het hele land daarom rekening gaan houden met orkaanbuien, omdat de wind pieken kan bereiken van orkaankracht (>= 12 Bft).

Meer Blog