Home > Piets blog > Wanneer gaat het weer regenen?
Volg Piet

Piets blog

Wanneer gaat het weer regenen?

In het noorden is in de eerste week van april al evenveel regen gevallen dan in de hele maart-maand. Dit klinkt als veel neerslag, maar de werkelijkheid is anders. Het gaat hier om 3 tot 5 mm regenwater.

In het oosten en zuidoosten van het land is tot nu toe de meeste neerslag gevallen: 10 tot 17 mm. Zo viel er in het Gelderse Rekken 16.6 mm. Voor het overige is het droog. Voorlopig blijft het droog en drogend.

De natuur zit te springen om regen. Voorlopig zit dit er niet in.
Een Brits hogedrukgebied heeft de regie overgenomen van een ‘Alpenhoog’ en deze bepaalt het weer voorlopig. Actieve storingen worden op afstand gehouden en de zwakke storingen die ons zo nu en dan bereiken brengen alleen enige bewolking.

Vandaag en ook het hele weekend verlopen droog. De rug van hogedruk komt in het weekend zelfs over ons land te liggen. Na het weekend trekt deze zich terug tot op de Oceaan. Krijgen storingen dan de kans om regengebieden onze kant op te sturen?
Nee, dat denk ik niet. Tot halverwege de week moeten we rekening houden met droog weer en flink wat zon. Fraai voorjaarsweer.

Het Duitse Offenbach komt op woensdag of donderdag wel met een kleine depressie-doorbraak. Vanaf de Golf van Biskaje koerst een klein lagedrukgebiedje op ons land af en dan neemt de kans op regen toe.

Een ander groot rekenbrein, het ECMWF ziet depressies later in de week ook wat actiever worden en bovendien dichterbij ons land terecht komen. Het gevolg is een toenemende kans op regen. Het Amerikaanse NCEP voorziet een hardnekkigere invloed van hogedruk. Dit model ziet regen niet eerder zitten dan tegen of in het volgend weekend.

De conclusie is vrij duidelijk. Alle berekeningen zijn tot en met woensdag eensluidend: droog en vrij zonnig. Daarna neemt de kans op een bui geleidelijk aan toe. Maar of dit de aanzet zal zijn tot een langere periode met wisselvallig weer is maar de vraag.

Meer Blog