Home > Piets blog > Warme Pasen! Dat kan ook anders…
Volg Piet

Piets blog

Warme Pasen! Dat kan ook anders…

De komende Pasen zal zomers verlopen. Dit is niet altijd het geval. De Paasdagen staan bekend om hun grillige weer. Het kan – letterlijk – vriezen en dooien.  Soms vallen de Paasdagen heel vroeg in het seizoen en een andere keer juist heel laat. (ergens tussen 22 maart en 25 april) Dit is een van de belangrijke verklaringen voor het grillige weer tijdens Pasen. Verder is april een overgangsmaand tussen winter en zomer en kunnen de weertypen enorm verschillen. Niet voor niets kennen we de uitdrukking: ‘april doet wat hij wil’.

De meest recente koude Pasen dateert uit 2008. De Pasen viel dat jaar vroeg. Op de ochtend van 24 Maart lag er op sommige plaatsen zelfs 11 cm sneeuw!
Gemiddeld over het land viel 3 tot 5 cm. Nooit eerder viel er met Pasen zoveel sneeuw in ons land.

Verder verliepen de Paasdagen van 2008 extreem koud. Op eerste Paasdag vroor het in de vroege ochtend in Twente 7.0 graden. Vlak boven de grond was het met -11 graden nog een stuk kouder!
In de Bilt daalde het kwik naar -4-4 graden. Zo’n lage temperatuur was sinds 1901 tijdens de Paasdagen niet meer voorgekomen.

Ook in 2001 verliepen de Paasdagen een beetje winters. Op zaterdagavond, de avond voor 1e Paasdag viel er sneeuw. Op zondagochtend was een groot deel van het land bedekt met een laagje van enkele centimeters sneeuw. Dit verdween door oplopende temperaturen echter snel.
Het kan ook anders dus, dat gaan we dit jaar beleven. Het is niet de eerste warme Pasen.

De zonnigste en warmste Pasen beleefden we in 1949 (Pasen viel toen op 17 april) met temperaturen van 25 tot 30 graden en in De Bilt 12 uur zon. Een warme eerste Paasdag, met een temperatuur boven 20 graden en meer dan vier uur zon kwam hier sinds 1901 vijf keer voor.

Meer Blog