Home > Piets blog > Warmer aan Noordpool dan bij ons
Volg Piet

Piets blog

Warmer aan Noordpool dan bij ons

Aan de Noordpool is het momenteel warmer dan bij ons. Op Resolute Bay, dat in arctisch gebied ligt ten noorden van Canada, zijn de voorbije week recordtemperaturen van liefst 18,7 graden gemeten. Bloemenvelden staan er in bloei en klimatologen lopen er in hemdsmouwen rond, zo staat te lezen in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De warme wind uit Noord-Amerika én het feit dat het nu, hartje zomer, 24 uur op 24 licht is op de Noordpool, verklaren het fenomeen. Bij ons zal het kwik de komende twee à drie dagen amper 18 graden halen.

Al komt deze vaststelling met een aantal kanttekeningen. “Het woord ‘noordpool’ klinkt kouder dan het is”, vertelt weerman Eddy De Mey. Bovendien werden de recordmetingen gedaan op Resolute Bay, dat ter hoogte van Groenland ligt, en niet in het midden van de Noordpool. Maar toch: 18,7 graden is op die plek een recordcijfer en ook voor de rest van de Noordpool wordt over een hittegolf gesproken.

Daarmee wordt ook het huidige ietwat bevreemdende landschap verklaard: geen barre sneeuwvlaktes, maar een streek met bloemen, waaronder poolpapavers. Lang zullen de klimatologen niet meer in T-shirt lopen op Resolute Bay, meent De Mey. “Zo’n hittegolf is doorgaans een erg plaatselijk en tijdelijk fenomeen”.

Meer Blog