Home > Piets blog > Warmte ‘eendagsvlieg’
Volg Piet

Piets blog

Warmte ‘eendagsvlieg’

Het zijn ruggetjes van hogedruk die zich vanaf het ‘moederhoog’ nabij de Azoren loskoppelen en koers richting het vaste land van Europa zetten. Zo’n rug is dan, afhankelijk van de koers en treksnelheid in staat warme lucht richting ons land te transporteren. Omdat het hoog vrij snel doortrekt gaat het dan maar om een korte periode. Na het wegtrekken volgt weer een volgend ‘trekhoog’ die aan de voorzijde vaak een storing meebrengt. De warmte van morgen zouden we dan ook een ‘ééndagsvlieg’ kunnen noemen.

Vandaag zien we een dergelijk hogedrukgebiedje opstomen richting ons land om vervolgens snel de benen te nemen richting Finland en de Baltische Staten. Daardoor wordt de warme lucht op zondagochtend alweer verdreven. Grootschalige depressieaanvallen zijn echter niet aan de orde zodat het watertekort voortduurt, hoewel in sommige gebieden (met name het noordoosten van het land) de droogte ten einde is. Dit is echter lang niet overal het geval. Grote delen van het westen en zuiden van het land moeten het deze maand tot nu toe doen met  slechts enkele millimeters regenwater.

Begin volgende week is er nog kans op een bui. Daarna nemen hogedrukgebieden de regie weer over en nemen de neerslagkansen snel af. De droogte of/en het watertekort duren dus voort.

Meer Blog