Home > Piets blog > Waterpeil rivieren zakt richting record
Volg Piet

Piets blog

Waterpeil rivieren zakt richting record

Foto: Ronald Puma

De zomer was weliswaar erg nat, deze maand laat zich van zijn droogste kant zien. Dat het al lange tijd weinig of geen neerslag is gevallen merken we ook aan de waterstanden in onze rivieren. Deze daalt flink en heeft inmiddels een extreem laag peil bereikt. De waterstand in de Rijn bij Lobith bedroeg vanochtend 6.95 meter boven NAP en dat is maar 4 cm hoger dan tijdens de recorddroge zomer (stand werd bereikt in september) van 2007.

Problemen blijven dan ook niet uit. Vrachtschepen in de Rijn en de Waal kunnen maar meer de helft van vracht vervoeren omdat ze anders vastlopen. Woonboten liggen op het droge. Ook door de IJssel stroomt weinig water wat problemen gaf voor Sinterklaas die afgelopen zaterdag in sommige plaatsen niet kon aanmeren met de stoomboot en het moest doen met een veerpont. Een noodgemaal zorgt er in Deventer voor dat het Sallandse achterland voorzien wordt van water.

Ongewone situaties die volgens het jongste rapport van de klimaatwetenschappers van het ICCP vaker zal voorkomen. De voorspellingen van de deskundigen zijn dat we in de toekomst rekening met moeten houden met 70 tot 100 dagen per jaar waarbij het waterpeil in de rivieren een zeer lage stand zal hebben. Zakt het waterpeil nog verder dan zal de scheepvaart helemaal stil komen te liggen. De klimaatsverandering is hier debet aan.

Meer Blog