Home > Piets blog > Watersnoodramp dreigt in zuidoosten Australië
Volg Piet

Piets blog

Watersnoodramp dreigt in zuidoosten Australië

De watersnoodramp in Australië dreigt zich te verplaatsen naar het zuidoosten van het land.

Het stadje Horsham, tussen Melbourne en Adelaide, zet zich schrap voor overstromingen die vanaf maandag worden verwacht en volgens voorspellingen de ergste in meer dan honderd jaar tijd zullen zijn. Dat meldden Australische media maandag.

De rivier Wimmera dreigt buiten zijn oevers te treden en het stadje met ruim 14.000 inwoners in tweeën te splijten. Zeker 111 huizen lopen direct gevaar en meer dan vijfhonderd percelen zullen naar verwachting onder water komen te staan.

Zandzakken
”Alle zijrivieren zijn vol, het water kan nergens heen” zei burgemeester Michael Ryan op de radio. Ook andere plaatsjes in de deelstaat Victoria lopen gevaar.

De brandweer en hulpdiensten hebben 45.000 zandzakken verdeeld om gebouwen tegen het verwachte water te beschermen.

Circa dertig mensen zijn dit jaar omgekomen door overstromingen in de noordelijke deelstaat Queensland als gevolg van zware regenval. Brisbane, met twee miljoen inwoners de derde stad van het land, werd vorige week getroffen door een overstroming die wel omschreven wordt als een ”binnenlandse tsunami”.

Jaren
Volgens de Australische minister van Financiën Wayne Swan belooft de watersnood de kostbaarste natuurramp uit de Australische geschiedenis te worden.
”De wederopbouw zal een kwestie van jaren zijn”, zei hij maandag.

De premier van Queensland, Anna Bligh, kondigde maandag een onderzoek aan naar de overstromingen. Daarbij zal ook gekeken worden naar de werking van dammen en dijken in het gebied.

(ANP)

Meer Blog