Home > Piets blog > Weekend kouder, daarna weer voorjaar?
Volg Piet

Piets blog

Weekend kouder, daarna weer voorjaar?

Vandaag een hele mooi dag met veel zon en hoge temperaturen. Op de Wadden wordt het 11 tot 12 graden en in het zuidoosten zelfs 16 graden! Het fraaie danken we aan een hogedrukgebied op de Noordzee en de Britse Eilanden.

Vannacht stroomt er een wat vochtigere lucht het land binnen. Dat betekent opnieuw grote kans op nevel, mist of laaghangende bewolking.

Morgen is deze vochtige luchtsoort nog steeds aanwezig. Dat betekent dat de mist moeilijker oplost en in het noorden hardnekkig zal zijn en overgaat in laag hangende bewolking.
Uiteindelijk wordt het in een groot deel van het land toch vrij zonnig en opnieuw zacht.

Vrijdag dringt koudere lucht vanuit het noorden op. Dat zal de aanzet zijn tot een fris weekend, wat komt doordat de as van het hogedrukgebied zich verplaatst in noordelijke richtingen en ten westen van Noorwegen komt te liggen.

Het noorden moet door deze ontwikkeling op vrijdag al rekening houden met lagere temperaturen en vrij veel bewolking. In het zuiden is het nog voorjaar met zon bij 13 tot 15 graden. Op de Wadden is het ronduit kil met 6 of 7 graden en veelal grijs weer.

Zaterdag is deze koudere luchtsoort uitgestroomd over heel het land en dus pakt het kwik overal lager uit en wordt het lastig om de 10 graden te halen.
Zondag wordt het alweer een fractie warmer. Dit komt omdat het hogedrukgebied afzakt in de richting van ons land en de zon weer wat meer gaat schijnen.

Na het weekend komt de rug van hogedruk ten westen van ons land te liggen. Daarmee wordt de koude noordelijke stroming de pas afgesneden en kan het langzaam weer gaan opwarmen. Storingen blijven op afstand en daarmee ook de regen, zodat deze maand als zeer droog de boeken in zal gaan. In het noorden en noordwesten waarschijnlijk recorddroog!

Meer Blog