Home > Piets blog > Weerkaarten: Amerikanen nu op koude toer
Volg Piet

Piets blog

Weerkaarten: Amerikanen nu op koude toer

Afgelopen nacht vroor het weer licht. Het koudst was het in Brabant en Limburg waar het kwik in Volkel en Maastricht respectievelijk daalde tot -3.5 en -3.2 graden. Vlak boven de grond was het nog kouder met in Gilze Rijen -6.4 en in Maastricht -5.7 graden. Matige vorst. Noord-Holland bleef vorstvrij.

Ook komende nachten vriest het licht. Donderdag passeert later op de dag een zwakke storing met een paar wolken. Het front neemt ook wat mildere lucht in het kielzog mee. De nachtvorst verdwijnt en ook overdag loopt het kwik enkele graden op.

De stroming wordt dan even zuid tot zuidwest, maar dat is maar heel tijdelijk. Het hogedrukgebied boven het continent wil van geen wijken weten en laat zich niet zomaar uit het zadel wippen. In het weekend krimpt de stroming weer naar het zuidoosten en volgt een vrij rustig weertype.

Op de weerkaarten voor de lange termijn zijn wel een paar potentieel interessante ontwikkelingen. Zo voorzag het ECMWF gisteren na de passage van een storing begin volgende week een doorbraak naar oostenwinden dankzij hogedruk boven Scandinavië. Vandaag laat het model deze visie voor wat het is en komt met een veel zachtere westelijke stroming op de proppen. Dat was al wel een beetje te verwachten.

Ook het Amerikaanse NCEP voorziet begin volgende week wat meer depressieactiviteit op de oceaan en laat enkele zwakke fronten doordringen tot ons land. Na een aantal dagen zou een hogedrukgebied vanaf de oceaan dan de fusie met het Oost-Europese aangaan wat dan op termijn tot een oostelijke en koude stroming zou moeten leiden. Een beetje in lijn met de ECMWF oplossing van gisteren. Hoe de kaarten uiteindelijk komen te liggen blijft voorlopig onduidelijk. Een koud einde van deze maand is nog altijd niet van de baan. Het noorden zit in feite midden in een koude periode. We houden u op de hoogte!

Meer Blog