Home > Piets blog > Weerkaarten lange termijn
Volg Piet

Piets blog

Weerkaarten lange termijn

De weerkaarten voor de wat langere termijn liggen er vandaag weer anders bij dan gisteren. De komende dagen wordt ons weer bepaald door een hogedrukgebied. Morgen ligt het bij Ierland en heeft een uitloper tot over het zuiden van Scandinavië.
Vrijdag komt een aparte kern boven de Oostzee te liggen. Met een oost tot noordoostenwind wordt koude lucht aangevoerd en in de nacht en ochtend vriest het licht tot matig. De zon schijnt steeds vaker: stabiel winterweer.

Die aparte kern van hogedruk bezorgt ons vrijdag en zaterdag prachtig weer, maar blokkeert de weg naar echt winterweer vervolgens door weg te trekken in oostelijke richting.
Op deze manier wordt er vanaf zondag ruimte gemaakt voor nieuwe invloed van het Ierse hogedrukgebied en krimpt de wind naar westelijke richtingen. Dan waait de wind dus weer vanaf zee en wordt de vorst getemperd.

Het ECMWF komt gaandeweg volgende week weer met een nieuwe poging van  het hogedrukgebied en laat deze boven centraal Scandinavië voor anker gaan. Dan zou het na een kleine opwarming gaandeweg volgende week wederom kouder kunnen gaan worden met vorst en een oostenwind.

Het Amerikaanse NCEP laat het hoog in de buurt van ons land liggen. In dat geval blijft de Noordzee teveel invloed houden en is de aangevoerde lucht een stuk minder koud en zal er van winterweer geen sprake zijn.

Eerst meer eens genieten van een paar fraaie winterdagen met steeds meer zon!

Meer Blog