Home > Piets blog > Weerpraatje: depressieaanval mislukt
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: depressieaanval mislukt

Vandaag hebben we te maken met een tweedeling in het land. In het noordoosten is het droog met zon, naar het zuidwesten toe is het bewolkt en regenachtig. Er is een gevecht gaande tussen een hogedrukgebied boven de Baltische Staten en een depressie bij de Britse Eilanden. Dit lagedrukgebied is debet aan het waterballet in Dublin.
Het regenfront is vanochtend Zeeland binnen getrokken. Door tegenwerking van het ‘hoog’ wint de neerslagzone maar moeizaam terrein in noordoostelijke richting. In Groningen kan het wel eens helemaal droog blijven.

Het Engelse lagedrukgebied doet een poging het fraaie weer uit ons land te verdrijven. Vandaag lukt dit voor een groot deel maar morgen gaat het hoog, gesteund door een rug op de oceaan in de tegenaanval en dwingt de depressie tot de aftocht. Deze zet koers richting het Iberisch Schiereiland alwaar woensdag het tot een ware zondvloed zal komen.

Wij krijgen dan te maken met een zuidelijke stroming die zachte en van oorsprong subtropische lucht aanvoert. De wind gaat liggen, de zon keert terug en we krijgen vanaf donderdag opnieuw een periode van onvervalst fraai najaarsweer. Dit houdt in het weekend aan. Wel moeten we in de nacht en ochtend rekening houden met de kans op mist of nevel.
Volgens de meeste computermodellen zal het mooie weer ook begin volgende week nog kunnen aanhouden.

Meer Blog