Home > Piets blog > Weerpraatje: inversiewintertje?
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: inversiewintertje?

Vandaag is het genieten van een prachtige dag. Op een paar kleine wolkjes langs de oostgrens na is het zonovergoten. We danken het fraaie weer aan een hogedrukgebied bij Ierland.  Hoewel het hogedrukgebied maar nauwelijks van positie veranderd zal de mooie dag beperkt blijven tot deze. Een storing die nu nog op de Noordzee ligt komt heel langzaam dichterbij. Morgen hebben we daar mee te maken en zal ons enige (winterse) neerslag geven.

Rondom het hogedrukgebied circuleren meer storingen. Ook in het weekend en de eerste dagen na het weekend weten deze ons van tijd tot tijd te bereiken. Dat geeft soms wat lichte neerslag en vrij veel bewolking. “Noordzeeweer.”
Pas gaandeweg volgende week lijkt het hoog wat aan de wandel te gaan. Het komt geleidelijk aan dichterbij en doet pogingen een fusie aan te gaan met een Russisch hogedrukgebied. Een dergelijk fusie komt doorgaans maar moeizaam tot stand en het is dan ook erg de vraag of dit nu wel gaat lukken.

In de hogere luchtlagen lijkt ook niet direct koude lucht binnen te stromen. Misschien dat we onder de vleugels van het hoog nog een inversie wintertje tegemoet kunnen gaan. Dat houdt in dat er op enige (vaak geringe) hoogte een warme laag aanwezig is. Daardoor is er weinig uitwisseling van lucht en staat er nauwelijks wind. In de nachten kan het landinwaarts dan licht, soms zelfs (bij opklaringen) matig vriezen. Dit soort wintertjes staan bekend om hun grijze en vaak ook mistige karakter en door de geringe temperatuursverschillen tussen de nacht en dag.

Meer Blog