Home > Piets blog > Weerpraatje: standvastig hogedrukgebied. Kou ver weg.
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: standvastig hogedrukgebied. Kou ver weg.

Dit beeld zullen we de komende tijd, vooral in de ochtend wel vaker zien. Mist die het verkeerd hindert, zoals deze ochtend het geval was in grote delen van het noorden en oosten van het land.

De komende tijd hebben we te maken met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming. Daarvoor verantwoordelijk is een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Scandinavië tot over de Baltische Staten. Het verplaatst zich voorlopig nauwelijks.

Later in het seizoen kan een dergelijke drukverdeling gemakkelijk tot winterweer leiden. Nu is het vaste land van Europa bij lange na niet voldoende afgekoeld voor winterse perikelen en moeten we het doen met soms een kille start van de dag, zoals ook vanochtend het geval was. In het noordoosten en oosten van het land was het amper 5 graden met mist en het voelde (water) koud aan.

Het continent wordt de komende tijd wel kouder. Zo komt de nachtelijke vorstgrens in het weekend vanuit het oosten tot nabij de Duitse grens. In Duitsland zal het in de nachten licht gaan vriezen en als we wat verder afzakken komen we in Midden-Europa zelfs matige vorst tegen.
Opvallend zacht is het nog altijd in Scandinavië met in Lapland vannacht slechts wat lichte vorst. Op sommige plaatsen kwam het kwik niet eens onder het vriespunt. De winterse speldenprik in Moskou behoort ook alweer tot het verleden. Daar afgelopen nacht een minimumtemperatuur van 0 graden terwijl het eerdere nachten nog matig tot streng vroor. Ook in Warschau (+1) en Minsk (+2) geen vorst. Nog zachter was het afgelopen nacht in Berlijn (3) Wenen (5) Praag (7) Parijs (10) graden. Voor winterkou moeten we helemaal naar de Oeral reizen. Deze kou wordt door het Oost-Europese hogedrukgebied voorlopig verhindert naar het westen toe uit te stromen.

De komende tijd staat er nergens in Europa een winterinval op het programma. Het koudst wordt het op de Balkan waar het in de nachten matig en lokaal zelfs streng gaat vriezen. Dit is vooral stralingsvorst.

Slecht weer is het de komende tijd nog altijd op de Britse Eilanden waar het geregeld nat is en het flink waait. De stormen en onweersbuien boven de Côte d’Azur verdwijnen en sneeuw blijft weg uit de Alpen. Af en toe valt er eens een bui op het Iberisch Schiereiland en in Italië. Na het weekend zou het in het noorden van Griekenland tot een sneeuwbui kunnen komen.

En ons land? De meeste computermodellen gaan ook volgende week uit van een zeer standvastig hogedrukgebied boven Centraal of Oost-Europa. De oostelijke tot zuidoostelijke stroming houdt stand en de aangevoerde lucht wordt geleidelijk aan wat minder mild. Omdat storingen op afstand blijven is de kans op neerslag de komende dagen en dus wellicht ook een groot deel van komende week klein en zien we de zon vooral in de middag veelvuldig. De nacht en ochtend verlopen vaak nevelig met een licht toenemende kans op eens een graadje vorst.  Grote kans op grondvorst. Kortom: echt hogedruk-herfstweer.

Meer Blog