Home > Piets blog > Weerpraatje: volgende week opnieuw kouder?
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: volgende week opnieuw kouder?

Vandaag passeert een koufront die hoort bij een depressie (945 hPa) ten westen van Noorwegen.
Achter het wegtrekken van deze storing neemt de west tot zuidwestenwind flink toe, bij zee tot hard.
Morgen komt een volgende (rand) storing naderbij en trekt in de ochtend over het land. Vooral in het noorden en oosten is kans op wat lichte regen.

Later op de dag, in de avond en nacht trekt een volgend koufront van noordwest naar zuidoost over het land met wat meer regen. Ondertussen neemt de wind morgen overdag toe tot hard of stormachtig langs de kust. Onstuimig dus.

Vrijdag komen we in een wat drogere luchtsoort dankzij een hogedrukgebied dat zich boven Italië vestigt en een uitloper is het het Azoren hogedrukgebied.

Zaterdag zien we dat dit hoog met het centrum boven Griekenland komt te liggen en in kracht toeneemt. Een goot deel van Europa kan profiteren van dit hogedrukgebied in de vorm van droog en vrij zonnig weer. Ons land komt in het grensgebied te liggen tussen een aanzwellende depressie boven de Britse Eilanden en het Eurohoog.

Er ontstaat een zuidelijke stroming. Omdat depressies zo dichtbij ons land liggen wordt het weliswaar een stuk zachter, maar zal het niet stralend zijn, er schuiven ook wolken voorbij. In Limburg zijn maximum waarden van 14 tot 15 graden haalbaar, voorjaar dus!
Zondag komen we meer onder invloed van het Britse laag wat de Noordzee opduikt. Er is nog wat meer bewolking, het kwik komt iets lager uit en vooral het noorden en westen maken kans op wat regen.

Na het weekend zal dit lagedrukgebied wegtrekken en plaats maken voor een nieuw hogedrukgebied, een noordelijke uitloper van het Azorenhoog. Dan volgt de overgang naar een droog weertype bij kwikstanden rond of iets onder de 10 graden. De zon gaat geregeld schijnen maar in de nachten is wel kans op wat lichte vorst. Verder lijkt het vrij rustig te worden.  Het droge weer duurt dus gewoon voort. Daar kan ook de lichte neerslag van vandaag en de komende dagen iets aan veranderen.

Meer Blog