Home > Piets blog > Weinig hooikoortsklachten door extreme droogte
Volg Piet

Piets blog

Weinig hooikoortsklachten door extreme droogte

De zeer extreme droogte van het afgelopen voorjaar blijkt bijzonder goed uit te pakken voor hooikoortspatiënten. Dankzij de droge weersomstandigheden zweven er deze zomer maar heel weinig graspollen in de lucht, waardoor mensen veel minder last hebben van hooikoorts.

Dat blijkt uit waarnemingen op Allergieradar.nl, een samenwerkingsverband tussen het Leids Universitair Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit.

Graspollen, stuifmeelkorrels die door de lucht verspreid worden wanneer de grassen bloeien, zijn in de zomer de belangrijkste oorzaak van hooikoortsklachten.

Het Leids Universitair Medisch Centrum telde dit jaar in de periode van 15 mei tot en met 15 juli maar 1689 graspollen in de lucht, terwijl dat aantal normaal gesproken op gemiddeld zo’n 3900 pollen ligt. ,,Het aantal graspollen was in die periode maar liefst 58 procent lager dan normaal’’ , aldus bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. ,,Door de extreme droogte in het voorjaar is de groei van de grassen ernstig belemmerd, waardoor de grassen veel minder pollen produceren.’’

Hooikoortspatiënten hebben daardoor deze zomer over het algemeen veel minder klachten dan normaal. Zo lag de gemiddelde klachtenscore voor neusklachten de afgelopen twee maanden op 3.6, terwijl dat normaal op 6.0 ligt. Bovendien is de overvloedige regenval waar we op dit moment mee kampen, eveneens positief voor hooikoortspatiënten.

,,Het slechte weer heeft ook zo z’n voordelen. Door de regen zijn er veel minder graspollen. De droogte in het voorjaar en de regenval in de zomer versterken elkaar en is een ideale combinatie voor hooikoortspatiënten’’, aldus Van Vliet.

Ondanks dat het graspollenseizoen nog een maand duurt, verwacht de bioloog niet dat er door de regen de komende weken nog zeer hoge pollenconcentraties komen.

Overigens zorgde de extreme droogte in het voorjaar in die periode juist wel voor veel klachten. ,,Door de droogte en de hoge temperaturen stonden er heel veel berken tegelijkertijd in bloei.’’ Ook de Nijmeegse biologen Herman van Wissen en Maurice Martens van Pollennieuws bevestigen dat er minder graspollen zijn.

 

Bron: telegraaf.nl

 

Meer Blog