Home > Piets blog > Winter bijna graad te koud
Volg Piet

Piets blog

Winter bijna graad te koud

De voorbije winter was vrij koud en dat kwam vooral door de maand december. Ook was het vrij droog en telde de winter de normale hoeveelheid zonneschijn.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde overzicht van het KNMI.

In december, januari en februari was het nogal koud, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 2,4 graden, tegen een langjarig gemiddelde van 3,3 graden. In december was het in ruim veertig jaar niet zo koud, met een gemiddelde van min 1,1 graden tegen 4,0 graden normaal.

December 2010 eindigde daarmee op de vijfde plaats in de rij van koudste decembermaanden sinds 1901.

Januari
Het KNMI noemt januari een vrij zachte wintermaand, evenals februari. De winter telde 52 vorstdagen, tegen 38 normaal. De landelijk laagste temperatuur werd op 20 december in Lelystad gemeten: min 16,9 graden.

De winter was vrij droog, met gemiddeld over het land ongeveer 165 millimeter neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 194 millimeter. Een groot deel van de neerslag in december viel in de vorm van sneeuw. Op vrijdag 17 december viel in de Randstad en Zeeland vijf tot twintig centimeter en dat leidde tot een verkeersinfarct.

December, januari en februari hadden de normale hoeveelheid zonneschijn, met landelijk gemiddeld 183 zonuren, tegen een langjarig gemiddelde van 172 uren.
(knmi)

Meer Blog