Home > Piets blog > Winter gaat beslissende fase in
Volg Piet

Piets blog

Winter gaat beslissende fase in

In het weekend gaat de winter een serieuze poging doen ons land te veroveren. We zien van donderdag op vrijdag druk stijgingen vanaf het Poolgebied tot nabij de Noorse kust. Richting het weekend resulteren deze druk stijgingen in een krachtig hogedrukgebied boven Noorwegen en Zweden.

Door deze ontwikkeling wordt er koude lucht vanuit het noorden van Scandinavië in zuidelijke richtingen getransporteerd. De vorstgrens komt zaterdagmiddag bijna boven de Duitse Bocht te liggen en komt dus erg dichtbij.

Tegelijk zet een Oceaanstoring druk om dichterbij ons land te komen en biedt felle tegenstand aan het naderende winterweer en oprukkende kou.
De strijd die er dan ontstaat kan wel eens beslissend zijn voor het verdere verloop van de winter. Zal de zachte lucht de slag winnen is de kans op een zuidwest circulatie vrij groot en zulke stromingen weten het doorgaans wel een tijdje uit te houden. En Februari begint al aardig op te schieten.

Het is echter nog geen uitgemaakte zaak. In de nieuwste run van het Amerikaanse NCEP zal het hoog in kracht toenemen en de strijd komend weekend vol aangaan met de zachte Oceaanlucht.
Er komt een diepe depressie boven het zuidwesten van Rusland te liggen waardoor het hoog eigenlijk verhindert wordt naar centraal Europa te trekken. Het blijft dan in deze oplossing boven centraal Scandinavië liggen en wat volgt is een straffe oostelijke wind die na het weekend de vorst steeds verder ons land inblaast.

Of het ook zover komt, durf ik nu niet te zeggen. Het hogedrukgebied en de Oceaan depressie: ze zijn aan elkaar gewaagd. De uitkomst is nog onzeker. Zeker is wel dat de winter een beslissende fase ingaat!

Meer Blog