Home > Piets blog > Winter nog niet verslagen
Volg Piet

Piets blog

Winter nog niet verslagen

Vandaag hebben we te maken met een fraai weertype. De zon schijnt flink, al komt er vanmiddag meer bewolking vanuit het westen opzetten. We danken het fraaie aan een hogedrukgebied boven Duitsland.

Boven de Britse Eilanden en de Noordzee liggen en ontstaan de komende dagen tal van storingen op de grens tussen zachte Oceaanlucht behorend bij depressies en aanstormende koude lucht wat in zuidelijke richting vanuit Scandinavië afzakt dankzij een opbouwend hogedrukgebied in die omgeving.

Het Scandinavische hogedrukgebied probeert koude vrieslucht west Europa binnen te blazen. De vorstgrens komt in het weekend wel heel dichtbij ons land en reikt tot nabij de Duitse Bocht. Daar komt het tot staand omdat Oceaan depressies teveel tegengas geven.

Ons land ligt in het overgangsgebied tussen deze twee luchtsoorten. De strijd tussen zachte- en koude lucht gaat in onze omgeving gepaard met veel bewolking en van tijd tot tijd regen.

Na het weekend neemt het hogedrukgebied boven Scandinavië in kracht toe en zal een nieuwe poging doen om met vrieslucht ons land te veroveren. Storingen worden dan geleidelijk aan teruggedrongen en daarmee ook de zachte lucht: het wordt kouder met in de nachten geleidelijk aan vanuit het noordoosten op steeds meer plaatsen vorst.
De winter heeft het moeilijk maar is nog niet verslagen.

Meer Blog