Home > Piets blog > Winter voorlopig op afstand
Volg Piet

Piets blog

Winter voorlopig op afstand

Terwijl het oosten van Europa steeds kouder wordt ( in Moskou vroor het deze ochtend al 12 graden) heeft ons land nog altijd te maken met een zacht weertype. Dat wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven het vaste land van Europa.

Vanaf de Noordzee nadert een depressie die ons later vandaag zal bereiken en naar Denemarken en het Oostzeegebied trekt.

Daarachter zien we drukstijgingen boven Scandinavië. Rondom dit hogedrukgebied probeert koude vrieslucht in zuidelijke richting uit te breken. Tegelijk zien we oprukkende zachte Oceaanlucht onder aanvoering van een diepe depressie (940 hPa).

In het grensgebied tussen deze twee grootmachten (koude- en zachte lucht) ontstaan allerlei storingen. Ons land ligt de komende dagen juist in dat grensgebied en dus kunnen we ons voorbereiden op regelmatig regen. We bevinden ons in de zachte lucht, dat zal duidelijk zijn en voorlopig weet de koude vrieslucht ons land niet te bereiken.

Dat is in het weekend zo en ook de eerste dagen na het weekend.Gisteren leek het nog of de vrieslucht zelfs tot aan de Duitse Bocht zou reiken het komende weekend. De nieuwste berekeningen laten de kou minder ver in westelijke richting oprukken.

Of de winter nog toe zal gaan slagen volgende week is maar zeer de vraag. Hoewel het wel allemaal kouder gaat worden, lijkt mij de kans op een echte winterinval niet bijzonder groot.
Er is te veel depressieactiviteit op de Oceaan waardoor zachte lucht het Scandinavische hoog verhindert een winterinval tot stand te brengen. De winter blijft voorlopig dan ook op afstand.

Meer Blog